PID controller nodig?

Een PID-controller is de meest toegepaste regelaar in de procesindustrie voor verwarmende processen. PID is een afkorting voor Proportioneel, Integrerend en Differentiërend.

Stelt u zich eens voor… U heeft een eigen restaurant. Uw gasten bestellen een broodje kroket. U zet de frituurpan aan en de olie warmt op naar 175 graden Celsius. Natuurlijk wilt u dat de temperatuur van de olie stabiel blijft tijdens het frituren van de kroket. Dit kan met een PID-controller. De PID-controller voert continu een klein beetje vermogen toe, om bijv. het warmteverlies van de omgeving te compenseren. De olie is immers warmer dan de omgeving. Dit noemen wij ook wel het proportionele gedrag van de controller.

PID controller

Maar er gebeurt meer. De kroket landt in de olie en de temperatuur van de olie daalt in korte tijd flink. Dan voert de PID-controller in korte tijd meer vermogen toe, zodat de sterke daling van de temperatuur afneemt. Dit noemen we de differentiërende factor (oftewel de D in PID). De integrerende factor zorgt ervoor dat de temperatuur van de olie weer gelijk wordt, namelijk 175 graden.

We zouden kunnen zeggen dat een PID-controller veel slimmer verwarmt dan een eenvoudige thermostatische regelaar zoals uw woonkamer. Zo’n regelaar kent alleen een 100% (aan) of 0% (uit) stand. Een PID controller berekent continu hoeveel vermogen er nodig is.

Stel, u rijdt de bebouwde kom uit. Duwt u dan direct het gaspedaal in om plankgas naar 80 kilometer per uur te gaan? Waarschijnlijk niet. Misschien dat u al iets versnelt bij het bord ‘einde bebouwde kom’ om boven de 65 langzaam het gaspedaal los te laten. Dit is gecontroleerd gedrag, en zo functioneert ook u als een PID-regelaar.

Daarom een PID controller van CasCade

CasCade importeert PID controllers van het Japanse bedrijf RKC Instrument Inc. RKC produceert de meest betrouwbare PID-regelaars en zij een sterk algoritme hebben ontwikkeld. Imitatie controllers hebben vaak minder robuuste elektronica. Door de wilskracht en de passie en de Japanse mentaliteit produceert RKC de allerbeste instrumenten. Hierdoor heeft u vaak vele tientallen jaren plezier van deze instrumenten, waarbij de temperatuur continu perfect geregeld wordt. CasCade is de officiële dealer van RKC Instrument Inc. in dit deel van West-Europa.

Veel verschillende soorten PID controllers

Wij leveren van miniatuur PID regelaars tot supersnelle procesregelaars voor de semiconductor industrie en van regelaars met een stabiliteit van 0,001°C tot multi-zone systemen van honderden regelkringen. Als het om een temperatuurregeling gaat, kunnen wij u in bijna alle gevallen een oplossing bieden.

Neem contact op!

Bij ons bedrijf bent u aan het juiste adres als u een oplossing nodig heeft op het gebied van temperatuurregeling. En mocht die standaard oplossing niet in ons programma zitten, dan gaan onze engineers met u om de tafel om te kijken of er een oplossing op maat gemaakt kan worden.